Culture Road: 4x tips

In de rubriek Culture Road geven we vier tips van boeiende festivals die goed te combineren zijn met vakantiebestemmingen, tonen we kleurrijke street art en delen we een xxl-boekentip.

Tekst: Angelique van Os

Tip 1: Sagres Birdwatch Festival, Portugal

In het zuidelijke puntje van de Algarve vindt van 5 tot en met 8 oktober het Sagres Birdwatching Festival plaats. Hoewel de naam anders doet vermoeden, valt er zoveel meer te zien dan vogels tijdens dit meerdaagse evenement. Er zijn uiteen-lopende activiteiten, lezingen en workshops. Zo kun je dolfijnen spotten, kajakken, een yogales volgen op het strand en wandelen langs de kustlijn. Ook kun je op zoek naar motten en nachtvlinders bijvoorbeeld.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen met meerdere excursies. Zo kun je de Atlantische zee afspeuren naar zeevogels, zijn er diverse vogelsafari’s en worden vogels gemonitord en geregistreerd met ringen. Uiteraard zijn er ook early bird vogelwandeltochten.

Daarnaast is Sagres een aardig stadje dat in deze tijd van het jaar (nog) niet overspoeld is door toeristen en zijn er gezellige restaurantjes en een aantal mooie hotels.

Angelique bezocht voor Krant van de Aarde het festival, waarover binnenkort een reportage volgt.

Fotografie: Angelique van Os


andelaars-uitzicht-odderjoya-kristiansand-angelique-van-os

Tip 2. Kristiansand & Punkt Festival, Noorwegen

Het zuidelijke Kristiansand wordt wel gezien als de Noorse Riviera. Kristiansand is een mooie, compacte en kindvriendelijke stad aan het water, met een mooi historisch hart (Posebyen), en ook nog eens een groenrijke omgeving en eigen stadsstrand. Ook is het de stad van het avontuurlijke elektronische en jazzy festival Punkt. Sinds 2021 is het mogelijk om de oversteek te maken per boot vanaf Eemshaven.

Odderøya

Even buiten het centrum van Kristiansand, voorbij de levendige haven en vismarkt vol restautantjes Fyskebrygga, ligt het aangrenzende eiland of Odderøya. Hier zijn veel mooie uitkijkpunten. Omdat het voorheen een marinebasis was, zijn er ook bunkers en militaire sporen te zien. Tegenwoordig dient het eiland meer als recreatie met wandelroutes en zijn er vooral in het hoogseizoen culturele activiteiten en exposities.   

Bertes Bay

Wie niet naar het drukbezochte Bysstranda wil, maar van het water willen genieten, kan een bezoek brengen aan Bertes Bay. Dit is volgens locals één van de best bewaarde plekjes van Kristiansand. Deze ‘verscholen’ waterplek ligt aan een kleine haven met een basic camping erachter. Het is toegestaan om hier vrij goedkoop te kamperen. Vanaf de steigers plons je zo het heldere water in. Vooral leuk voor tieners. In de jaren ’70 was dit een bekende hippie plek waar veel muziek werd gemaakt.

Ravnedalen Natuurpark

Een derde groene tip is het fraaie Ravnedalen Natuurpark. Vanuit het centrum wandel je er in een half uurtje naar toe. Sta onderweg eens stil bij diverse uitbundige street art en muurschilderingen, want daar barst het van in Kristiansand. Ravnedalen is een geliefde plek onder de locals. Het weelderige heuvelachtige park dat ooit gevestigd werd door generaal Wergeland in 1876 – zijn standbeeld staat er nog altijd-, is omringd door rotsen en waterpartijen. ’s Zomers zijn er concerten en festivals op een prachtig buitenpodium. Ook wordt er volop gepicknickt en kun je eten in Café Generalen. Daarnaast zijn er diverse (steile) wandelroutes, waarvan sommigen prachtig uitzicht bieden over de stad.

Eettips

Liefhebbers van Indiaas eten kunnen terecht bij Mother India. Prijzig, maar de fantastische gerechten, smaken én ondergrondse setting zijn het waard. En veggies kunnen hun hart ophalen bij Spiren. Naast heerlijke gezonden gerechten, sapjes en smoothies, is er ook een verrassende binnentuin waar soms concerten worden gegeven.

Punkt Festival

In het eerste weekend van september is de badplaats extra bruisend, vanwege het avontuurlijke Punkt festival. Het meerdaagse evenement is het geesteskind van programmeurs en live-remixers/producers Jan Bang en Erik Honoré. Ze runnen het festival al 18 jaar en vormen ruim 35 jaar een sterk team. Punkt is vrij kleinschalig van opzet (tussen de 1000 en 2000 bezoekers), maar de opzet is groots. De kwaliteit en het niveau van bands en acts is hoog. Ook krijg je gelijk een indruk van de stad en diens uitgaansleven, want de concerten zijn op diverse, soms onverwachte plekken te vinden.

Familie

Bijzonder is dat Punkt echt een gemeenschap, een familie vormt. Dat proef je aan alles: de laagdrempeligheid en betrokkenheid tussen artiesten, pers, organisatie en publiek is groot en iedereen zoekt elkaar op na afloop. Daarnaast staat Punkt bekend om het aangaan van nieuwe experimenten en samenwerkingen. Hierbij spelen de programmeurs ook altijd steevast een rol op het festival. Voor meer info en line-up kijk HIER.

Meer tips over Noorwegen? Lees ook over Arctic Hideway in de rubriek Pure Plek. Dank aan Punkt en Viddar Mortensen.

Fotografie: Angelique van Os


Boek-greenland-Fokion-Zissiadis

Tip 3. Koffietafelboek Greenland

cover-greenland-Ramelli Paris-Fokion Zissiadis

Formaat: 41.5 x 31.5 cm | Aantal pagina’s: 356 | Aantal foto’s: 190 kleurenfoto’s en 40 zwart/wit foto’s | Uitvoering: Hardcover | Taal: Engels | Prijs: €350,-

De van origine Griekse landschaps- en reisfotograaf Fokion Zissiadis (1956) brengt de ijzige wereld van Groenland prachtig in beeld met het XXL-koffietafelboek Greenland bij uitgeverij teNeues.

Zissiadis’ ode aan ’s werelds grootste (2.166.086km²) en dunbevolkte eiland (ruim 55.000 inwoners) is zeer toegewijd. Hij toont het voor velen onbekende Groenland in al zijn gedaanten, met prachtige witte vergezichten waar ijs en water elkaar raken. Ook brengt hij de inheemse Inuit-bevolking en hun samenwerking met poolhonden fraai in beeld, evenals de misschien wel laatste wilde ijsberen. Van intense close-ups tot uitgestrekte witte vlakten, de beelden van Zissiadis komen al bladerend tot leven. De fotograaf staat uiteraard stil bij de gevaren en mogelijke gevolgen van klimaatverandering en licht in een interview toe wat hem heeft gedreven om dit uitgebreide document te maken.

Het is echter geen vernieuwend boek; Sebastian Copeland bracht al het soortgelijke Arctica, the Vanishing North uit (2015), gevolgd door het prachtige Born to Ice van Paul Nicklen (2018). Verschil is dat Zissiadis zich louter focust op Groenland en daaraan zijn eigen signatuur toevoegt.

Greenland is Zissiadis derde boek. Zijn eerste foto-expositie Icebergs- From Genesis to Extinction, was te zien in het Benaki Museum in Athene (2019). | Meer info kijk HIER.


Tip 4. Luanda cultuur & street art

Een reis naar Angola begint vaak met hoofdstad Luanda als uitvalsbasis. De levendige metropool, gelegen aan de Atlantische Oceaan, ademt een groot contrast tussen arm en rijk. De Musseque –sloppenwijken- en luxe kantoorgebouwen van Chinese en Portugese multinationals en oliemaat-schappijen ligt op een steenworp afstand van elkaar. Wolkenkrabbers schieten als paddenstoelen uit de lucht, terwijl veel gebouwen uit de koloniale tijd verpauperen. Luanda heeft van ver moeten komen, maar zit in de lift.

Palacio de Ferro

Want gelukkig valt er vooral op cultureel gebied veel moois te ontdekken in Luanda. Zo heeft de metropool een aantal mooie gebouwen die een bezoek waard zijn, zoals Palacio de Ferro (het gele paleis). Dit fraaie gebouw met sierlijke balkonbogen is 400 jaar oud, ontworpen door Gustave Eiffel. Het dient als cultureel centrum. Een kort bezoek kun je brengen aan het kleinschalige Antropologisch Museum. Hier zijn eeuwenoude gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en maskers tentoongesteld.

Rua dos Mercardores

Luanda beschikt naast het levendige straatleven, vooral over kleurrijke en uitbundige street art. In verscheidene straten vind je imposante schilderingen op hoge gebouwen. Meest indrukwekkend is het verscholen Rua dos Mercardores. Deze hele straat bestaat uit street art, graffiti en murals. Hier vertellen sommige kunstwerken hun eigen verhaal, of is er een verwijzing naar het gewelddadige verleden van Angola.

Ook in het zuiden van Angola, in de stad Lubango, is even buiten het centrum een wand helemaal gevuld met prachtige schilderingen van uiteenlopende Angolese makers.

Meer lezen over Angola? Lees HIER dan onze reportage.

Foto’s: Henk Bothof


TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

De eerste zonnestralen geven de duinen van Sossusvlei een prachtige oranje gloed. Reisverhalen

Namibië, waar de ziel tot rust komt

Het desolate Namibië biedt de ideale omgeving voor bezinning en stilte. Daar …

Lees meer
angola-stammen-mugambue-meisjes Reisverhalen

Angola, land van uitgedoste kapsels

Angola staat bekend als een door oorlog verscheurd land, waar corruptie, geweld …

Lees meer
ijsland-noorden-vatnsnes-schiereiland-uitzicht Reisverhalen

IJsland: ruige natuur langs Artic Coast Way

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof    Vanaf het vliegveld nabij …

Lees meer
nepal-bardia-tijger-rivier Reisverhalen

De Bengaalse tijger achterna in Nepal

Jaarlijks bezoeken duizenden reizigers het dak van de wereld in het Himalayagebergte. …

Lees meer