De Afar mensen uit Ethiopië leven en werken met hun kamelen in een van de heetste gebieden op aarde: The Danakil Depression. De temperatuur kan hier oplopen tot wel 50 graden Celsius.
Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof
Zout uithakken
Lake Asale is een enorme zoutpan in de Danakil Depressie. Het ligt 115 meter beneden de zeespiegel. Dit is het ‘zoutkoninkrijk’ van de Afar, waar zij dagelijks zout uithakken tot tabletten. Deze mensen doen dit al eeuwen lang in een gebied van circa 1200 kilometer. Voordat ze hier in de vroege ochtend starten met hun werk, hebben ze eerst al tientallen kilometers per kameel of ezel afgelegd om hun jerrycans te vullen met water. In de omliggende regio zijn diverse waterputten te vinden. Vanwege de extreme hitte kunnen ze hier slechts een dag mee vooruit en moeten ze de volgende ochtend of dezelfde avond opnieuw water halen. Er valt hier gedurende het hele jaar vrijwel geen regen.
Traditionele zoutwinning
Een zoutblok kan wel zes kilo wegen. Kamelen vervoeren de tabletten zodat de Afar-werkers het zout op verschillende lokale markten kunnen verkopen in Tigray, Noord-Ethiopië. Eén kameel kan wel dertig blokken dragen. Deze traditionele manier van zoutwinning waar geen vervuilende machines en transportmiddelen voor worden gebruikt, laat zien hoe hecht mens en natuur kunnen samen- werken. De Afar lijkt het enige volk in Ethiopië die dit zware werk kan uitvoeren en de immense hitte trotseert.