Pure Helden: Jaco Benckhuijsen

Jaco Benckhuijsen

Zeekajakker, muzikant, schrijven, fotograaf en avonturier

Foto: Henrik Carlsen

Jaco Benckhuijsen (1965) weet blindelings zijn weg te vinden op de oceaan. Met zijn vouwkajak voer hij wekenlang met minimale middelen solo langs de rafelranden van de wereld. Langs onherbergzame kuststroken van de Aleoeten nabij Alaska, het tropische Papoea-Nieuw-Guinea tot het zuidelijkste puntje van Argentinië, Vuurland. Hij schreef er een boek over, Man in het Wild (De Geus, 2019) en bracht een gelijknamig album uit (2021).

Vervolgens verkende hij het rauwe Groenland en het onbekende Mauritanië. In de zomer van 2022 bleef hij dichter bij huis; hij herontdekte al peddelend de Nederlandse kustlijn, 415 kilometer tussen Antwerpen en Delfzijl.

Duurzamer reizen

Als mens is Jaco veranderd door zijn bijzondere reizen. “Ik ben bewuster gaan leven en besef dat we in het westen minder nodig hebben dan we soms denken. Ik zou graag nog duurzamer willen reizen, door meer de trein te pakken. Kun je met de trein naar Afrika? Kan ik met een zeilboot mee naar Oceanië? Ik moet het proberen. Gelukkig compenseer ik met mijn ecologische voetafdruk verre reizen.”

Contrast

Al sinds zijn jeugd kajakt de avonturier. Jaco groeide op in Boskoop en was een echt buitenkind. Ook was er die andere passie: muziek. Zijn hectische leven als professioneel muzikant had als gevolg dat hij steeds meer behoefte kreeg om het contrast op te zoeken in de verstilde natuur. “Eerst ging ik nog met vrienden op pad, maar als snel vertrok ik alleen. Ik maakte steeds extremere tochten; naar Noorwegen, Schotland en met de slee en langlaufend door Groenland. Dat gaf een vrij en intens gevoel.”

Volledig autonoom

Toen Jaco in 2009 het bestaan ontdekte van een vouwkajak nam hij hem al snel mee op reis. Volgens eigen zeggen is hij gemaakt voor het water en voelt zichzelf volledig autonoom in zijn zwervende bestaan, hoewel de scheidslijn tussen overleven en zichzelf fysiek en mentaal uitdagen soms dun nogal dun is. Van de eenzaamheid heeft hij veel geleerd. En hij stelt zichzelf steeds meer vragen: zoals hoe het gaat met bewoners van de eilanden en kusten die door klimaatverandering steeds meer verdwijnen in zee.

Foto boven: Tanja Kyle | Foto onder: Jaco Benckhuijsen, Vuurland

Sinds enkele jaren deelt en legt Jaco zijn belevenissen vast op beeld, in geschrifte en in muziek. Ook geeft hij lezingen en is zijn tweede boek is in de maak. Daarnaast geeft hij filmconcerten (2 april in het Beauforthuis en 22 juli op Wonderfeel Festival met percussionist Joost Lijbaart. Met zijn werk hoopt hij mensen mee te nemen in zijn wildernis-avonturen en hen daarbij te laten zien hoe belangrijk het is dat we de natuur en bevolkingen die aan het einde van de wereld leven blijven koesteren. | Maninhetwild.nl

“Het is een mentale uitdaging dat je doorzet als het zwaar wordt. Dat je zelfredzaam bent als je de wildernis trotseert”

Foto: Jean Didier, Vuurland

Tekst: Angelique van Os

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

De eerste zonnestralen geven de duinen van Sossusvlei een prachtige oranje gloed. Reisverhalen

Namibië, waar de ziel tot rust komt

Het desolate Namibië biedt de ideale omgeving voor bezinning en stilte. Daar …

Lees meer
angola-stammen-mugambue-meisjes Reisverhalen

Angola, land van uitgedoste kapsels

Angola staat bekend als een door oorlog verscheurd land, waar corruptie, geweld …

Lees meer
ijsland-noorden-vatnsnes-schiereiland-uitzicht Reisverhalen

IJsland: ruige natuur langs Artic Coast Way

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof    Vanaf het vliegveld nabij …

Lees meer
nepal-bardia-tijger-rivier Reisverhalen

De Bengaalse tijger achterna in Nepal

Jaarlijks bezoeken duizenden reizigers het dak van de wereld in het Himalayagebergte. …

Lees meer