Pure Helden: Dos Winkel

Dos Winkel

Onderwaterfotograaf, wetenschapper

& oceaanbeschermer

Dos Winkel (1947) begon veertig jaar geleden met duiken op het prachtige eiland Bonaire. Hij was als natuurfotograaf zeer onder de indruk van de voor hem nog onbekende kleurrijke onderwaterwereld. Samen met zijn vrouw Bertie (1946), runde hij er tien jaar een eigen duikschool.

Inmiddels heeft het echtpaar de onderwaterwereld prachtig in beeld gebracht in diverse boeken die in 54 landen zijn gepubliceerd.  Echter zag Dos tijdens zijn duikcarrière op vele plaatsen in de wereld de enorme achteruitgang van de marine wereld, zoals de toenemende afname van grotere vissoorten, zoals haaien, tonijn en zwaardvis en de problematiek rondom plastic soup.

Sea First

“In 2005 stopte Dos als orthopedisch fysiotherapeut en besloot zich volledig in te gaan zetten voor oceaan bescherming, het dierenwelzijn en aanverwante ecosystemen. Hij richtte de non-profitorganisatie Sea First Foundation op, waarvan Bertie medebestuurslid is. Sea First richt zich op het welzijn en educatie van de zee en geeft lezingen in Nederland, België en Spanje. Ook leidde zijn inzet en wetenschappelijke onderzoek tot de spraakmakende boeken Wat is er Mis met Vis?! (2008) en De Huilende Zee (2010), evenals de documentaire Sea the Truth van de Nicholaas G. Pierson Foundation.

Gelukkig heeft Dos Winkel met Sea First al veel bereikt onder kinderen en jonge mensen met zijn lesprogramma’s en lezingen. Hij is een inspirator voor diverse generaties.

Enorme zorgen

“Toen ik Sea First oprichtte maakte ik me enorme zorgen over de overbevissing, de vervuiling, zeeverzuring en het enorme giftige stoffen die in de oceaan verspreid worden. Plastic Soup bestond toen nog niet. Gelukkig is er wel het een en ander veranderd, maar het blijft zorgelijk. Want wetenschappers hebben met robot-onderzeeërs minuscule vlokreeftjes, die op 11 kilometer diep van de zeebodem leven, kunnen vangen en daaruit bleek dat ze vol zaten met plastic stoffen. Het zit overal en het gaat ook nooit meer weg”, vertelt Dos in een interview met Tirso Frances.

“Stel dat we een enorm visnet zouden spannen over de Afrikaanse savanne en alle dieren zouden meesleuren en doden die we onderweg tegen zouden komen met dat net. Dan zou de hele wereld in opstand komen. Dat is precies wat er gebeurt met overbevissing. En veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Het wordt tijd dat we daar iets aan doen!” – Dos Winkel  

Tekst: Angelique van OsTAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

De eerste zonnestralen geven de duinen van Sossusvlei een prachtige oranje gloed. Reisverhalen

Namibië, waar de ziel tot rust komt

Het desolate Namibië biedt de ideale omgeving voor bezinning en stilte. Daar …

Lees meer
angola-stammen-mugambue-meisjes Reisverhalen

Angola, land van uitgedoste kapsels

Angola staat bekend als een door oorlog verscheurd land, waar corruptie, geweld …

Lees meer
ijsland-noorden-vatnsnes-schiereiland-uitzicht Reisverhalen

IJsland: ruige natuur langs Artic Coast Way

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof    Vanaf het vliegveld nabij …

Lees meer
nepal-bardia-tijger-rivier Reisverhalen

De Bengaalse tijger achterna in Nepal

Jaarlijks bezoeken duizenden reizigers het dak van de wereld in het Himalayagebergte. …

Lees meer